SVENSKA

Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift (ISBN 9789189154308)

www.bokus.com/9789189154308
www.adlibris.com/se/9789189154308

176+1 s. 2008

Vi mår alla bra av att skärpa våra sinnen. Att skärpa sin språkkänsla kan vara både roligt för oss själva och nyttigt för vår framgång i yrkeslivet.

Det är säkert bra med listor över konkreta tips som kan tillämpas på olika texter men viktigast är ändå att den som skriver (eller talar) är intresserad av sitt eget språk och medveten om hur språket fungerar.

Den här boken vill öka den medvetenheten och det intresset. Därför innehåller den utom en massa rent praktisk information också en del mer övergripande diskussioner.

Är det fel att säga större än mig? Knappast – det gör säkert halva svenska folket och flera miljoner svenskar kan väl inte ha fel. Åtminstone tycker språkvetarna så.

Men om vi i stället tänker oss *än större mig, *mig än större eller *större jag än, då? Ja, då protesterar även facklingvisten. Varför? Jo, de varianterna avviker från svensk grammatik på ett sätt som gör att ingen svensk skulle komma på idén att säga så.

Är det fel att skriva större än mig, då? Ja, den frågan kan vara lite knivigare. Om vi tillämpar principen ”skriv som du talar”, då blir svaret lätt: det är helt okej. Men man kan tänka sig situationer där en sådan formulering kan vara mindre lämplig, t.ex. i en hyllningsdikt till Svensklärarföreningens hundraårsjubileum 2012.

 

Lämna ett svar